SAFE Kårstø feirer 40 år!

SAFE Kårstø feirer 40 år!

Gjennom fire tiår har SAFE Kårstø kjempet for rettferdighet, trygge arbeidsvilkår og medlemmenes rettigheter. Nå feirer klubben sitt 40-årsjubileum, med en sterk historie og blikket rettet mot fremtiden.

Kårstø prosessanlegg i Nord-Rogaland, Europas største av sitt slag, er et sentralt knutepunkt for gass og kondensat fra rundt 30 felt på norsk kontinentalsokkel. Gassanlegget ligger på halvøya mellom Førlandsfjorden og Hervikfjorden og er arbeidsplassen til 1 100 ansatte, hvorav nær 300 er organisert i SAFE.

Historien om SAFE Kårstø begynte i 1984 med blant annet Stein Brian Gåre og Benn Andreassen i spissen. Arbeiderne fikk høre om NOPEF, et LO-forbund, og ble oppfordret til å melde seg inn under ledelse av en lokal klubbleder. 

Deres første sak omhandlet opplæring i skiftgang hos andre norske bedrifter. Det ble avtalt at arbeid utenfor normal arbeidstid skulle kompenseres som overtid. Men da de leverte listene, ble avtalen tolket annerledes av ledelsen, noe som skapte stor frustrasjon blant arbeiderne. Da dette ble formalisert med tilbakevirkende kraft av en tillitsvalgt i NOPEF, meldte “alle” skift- og turnusarbeidere seg ut av forbundet. 

Ønsket om å stå på egne ben førte arbeiderne på Kårstø til å melde seg inn i det lille forbundet Noemfo, som allerede besto av skiftarbeidere på Statoil Bamble. Etter å ha avholdt et årsmøte, opprettet de sin egen forening, Kårstø Petrolteknisk Forening (KPTF). 

Sammen med Bamble Petrolteknisk Forening (BPTF) la KPTF grunnlaget for et sterkt, selvstendig fagforeningsarbeid. Klubben fikk tidlig sin første seier da de sikret overtidsbetaling for utstasjoneringstid, og deretter rett til å ha egne ansatte med i skiftplanleggingen.

Neste utfordring ble å få en egen arbeidsavtale med Statoil, slik NOPEF hadde. Da dette ble avvist av Statoil, tok Kårstø et dramatisk grep: Alle medlemmene signerte et skriv som ga klubblederen fullmakt til å si opp arbeidskontraktene deres. Dette satte Statoil under enormt press, ettersom driften på Kårstø kunne stoppes helt frem til nytt personell var opplært. Med hjelp fra NHO-president Pål Kraby fikk klubben gjennomslag.

Helgeskift ble neste store sak, der arbeiderne ønsket 12-timersskift i helgene – noe arbeidsgiver motsatte seg. Klubben forsto at de trengte større forhandlingskraft og meldte seg inn i PRIFO, en del av YS-paraplyen, men beholdt sitt eget navn, Norsk Petrolteknisk Forening (NPTF). Med økt styrke og forhandlingsrett, kunne de nå informere bedriften om at helgeskift ville bli gjennomført på deres premisser. PRIFO, med støtte fra forhandlingsleder John Glæver, ga avgjørende hjelp i denne perioden.

Gjennom samarbeidet med andre YS-forbund i Statoil bidro NPTF til å etablere YS som en viktig aktør i selskapet. Samtidig vokste uro i andre fagforbund, som NOPEF og OFS, noe som førte til reorganiseringer og sammenslutninger. I 2005 kom den store endringen: NPTF gikk sammen med andre foreninger i energisektoren for å danne SAFE (Sammenslutning av Fagorganiserte i Energisektoren).

SAFE Kårstø i dag

I dag, 40 år etter starten, står SAFE Kårstø som et vitnesbyrd om hva en gruppe engasjerte arbeidere kan oppnå når de står sammen. 

Håper på minst 40 år til

Klubben markerte jubileet med festmiddag i Haugesund, med 120 medlemmer og gjester til stede. 

– Vi er en klubb i vekst, og håper vi fortsetter å vokse og at vi blir værende i 40 år til, sa nåværende klubbleder Erling Grindheim.

Gratulerer med jubileet, og takk for fire tiår med innsats! Se bilder fra feiringen tidligere i høst.

Les mer om følgende emner: