SAFE klar for tøffe forhandlinger

SAFE klar for tøffe forhandlinger

Forbundsstyret i SAFE ber alle klubber ferdigstille avtaler om sikkerhetsbemanning og gjennomgå alle rutiner for gjennomføring av konflikt foran de kommende tarifforhandlingene. – Arbeidsgiverne har provosert, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst. Les også intervju med Rysst i Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad. (Krever abonnement)

Forbundsstyret i SAFE ber alle klubber ferdigstille avtaler om sikkerhetsbemanning og gjennomgå alle rutiner for gjennomføring av konflikt foran de kommende tarifforhandlingene. – Arbeidsgiverne har provosert, sier SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.

Les også intervju med Rysst i Dagens Næringsliv og Stavanger Aftenblad. (Krever abonnement) width=

Tidligere utspill fra Norsk olje og gass, og deres allierte talspersoner har provosert på alle nivåer i SAFE. Norsk olje og gass rakker ned på den norske oljearbeideren. Man framstiller oljearbeiderne nærmest som arbeidssky og umettelige. SAFE opplever arbeidsgiversiden som stadig mer provoserende og opererer med totalt misvisende «faktagrunnlag».

-Påstander om millionlønninger har blitt gjentatt i flere år, uten at dette har rot i virkeligheten, sier Rysst etter at forbundsstyret har gjennomgått tariffkravene gjennom to dager.

De offshoreansatte sine lønnstabeller ligger lett tilgjengelig på SAFEs hjemmesider. Årslønnene offshore innen sokkeloverenskomsten og NR-avtalen (de beste avtalene) har en spennvidde på:

Sokkeloverenskomsten: Fra kr. 479.016.- til 640.825, –

NR-avtalen: Fra kr. 478.156,- til 681.233, –

Dette er inklusive sokkelkompensasjon og feriepenger!

– Den ferske IRIS-rapporten setter påstandene om millionlønn i perspektiv: 700.000 i snitt med overtid og alle tillegg, fastslår den. Når TBU samtidig legger fram statistikk som viser at toppsjefene i oljebransjen økte lønnen med 21 prosent bare i 2012, blir arbeidsgiversidens uttalelser mildt sagt underlige.

I dette bildet hører det også med at oljeselskapene har fjernet avtalte pensjonsrettigheter med et pennestrøk, mens sjefene selv beholder sine rettigheter. Samtidig blir oljearbeidernes lønn trukket fram som årsaken til kostnadsøkningen på norsk sokkel, mens sannheten er at lønnsutviklingen utgjør en forsvinnende liten del av kostnadsutviklingen.

Fra 2001 og til 2011 økte lønn u/tillegg for Industriarbeidere med 50,4%. For sokkeloverenskomsten var tilsvarende økning 51%. Dette betyr at utviklingen i denne gruppen offshore er bortimot identisk med lønnsutviklingen i «Land-Norge» over 10-års perioden.

– I forhold til de absurde lederlønningene næringens selv bevilger seg, så har altså oljearbeiderne måttet ta til takke med betraktelig mer beskjedne tillegg, fastslår SAFE-lederen..

Både oljeselskapene og leverandørindustrien har enorme inntekter som også gjenspeiler seg i formuene til Eivind Reiten, Ståle Kyllingstad, Jens Ulltveit Moe, Helge Lund og andre som har vært ute i media og sjikanert oljearbeiderne, sier Rysst..

SAFEs leder minner også om at oljearbeidere har måttet tåle påstander om at de bare arbeider 16 uker i året. Fakta er: 12 timers dager i fjorten dager med påfølgende 4 uker avspasering. Årsverket for en oljearbeider er det samme som årsverket for en arbeider i helkontinuerlig skift på land.

SAFE vil i årets tariffoppgjør ha økt kjøpekraft for sine medlemmer, og kommer allerede nå med klar beskjed om at dersom det kommer motkrav fra arbeidsgiversiden om endring av arbeidstidsordningen 2 – 4 vil resultatet være et umiddelbart brudd i forhandlingene.

SAFE vil kreve at sokkeloverenskomsten (NOG) harmoniseres opp mot tariffavtalen med Norges Rederiforbund, og at brønnserviceavtalen (NOG) harmoniserer med NR-avtalen og sokkeloverenskomsten.

– Det er varslet nye, store kostnadskutt på landanleggene. Her er det viktig at vi diskuterer realiteter, og ikke resultatene av dårlige beslutninger av ledelsen. Vi står skarpskodd med tunge argumenter i denne saken. Og selvsagt skal landanleggene også ha reallønnsøkning, fastslår SAFE-leder Hilde-Marit Rysst