SAFE krever at endring i oljeloven sendes ut på høring

SAFE krever at endring i oljeloven sendes ut på høring

I to år har Brussel krevd at Norge skal svekke distriktsprofilen i oljeloven. Dette har Sps oljeministre bevisst skjult for Stortinget, for å unngå en politisk vanskelig debatt, skriver Aftenposten. SAFE krever at saken stoppes og sendes på høring. Myndighetenes rett til å tvinge oljeselskapene til å etablere kontorer i Nord-Norge, kan bli svekket kraftig. […]

I to år har Brussel krevd at Norge skal svekke distriktsprofilen i oljeloven. Dette har Sps oljeministre bevisst skjult for Stortinget, for å unngå en politisk vanskelig debatt, skriver Aftenposten. SAFE krever at saken stoppes og sendes på høring.

Myndighetenes rett til å tvinge oljeselskapene til å etablere kontorer i Nord-Norge, kan bli svekket kraftig. Det går frem av et et lovforslag som skal behandles i Stortinget i dag. width=

Vanligvis sendes lovendringer ut på høring. Men ikke denne gangen. I stedet er saken i det stille sendt over til Stortingets energikomite for behandling.

Men på bakrommet har Olje- og energiminister Ola Borten Moe (bildet) og hans forgjenger Terje Riis–Johansen og departementet kjempet knallhardt for å holde saken unna offentlighetens lys.

Sivilombudsmann Arne Fliflet slakter Regjeringens lovbruk i hemmeligholdelsen av varselbrevet fra EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA i Brussel.

Etter at Aftenposten gjorde oppmerksom på Olje- og energidepartementets argumentasjon for å holde kravet fra Brussel unntatt fra offentligheten, krever nå Fremskrittspartiet at saken må utsettes i komiteen. Høyre mener Regjeringen har misbrukt offentlighetsloven i en «oppsiktsvekkende dekkoperasjon».

SAFE krever høring

SAFE-leder Terje Nustad er sjokkert over regjeringens behandling av saken, og krever at saken stoppes og underlegges en ordinær saksbehandling for lovendringer.

– Dette er å undergrave den grunnleggende tanken i norsk petroleumslovgivning som nettopp tar sikte på at oljevirksomheten skal komme hele landet til gode. At regjeringen har forsøkt å endre dette uten en demokratisk prosess er uhørt. Vi har allerede sett at oljeselskaper flytter deler av sin aktivitet utenlands. Dersom denne lovendringen blir gjennomført, vil denne negative utviklingen bare forsterke seg, sier Nustad 

– Dersom denne lovendringen blir gjennomført vil det ikke bare kunne gå utover basene i Norge, men  all virksomhet på sokkelen vil kunne styres fra utlandet. Lovens bestemmelser om å tilrettelegge for fagforeningsarbeid vil da bli tilnærmet verdiløs, understreker Nustad.

Les  på Aftenposten.no: La lokk på oljekamp

Les også:  Oppsiktsvekkende dekkoperasjon

                  Nordnorsk opprør mot oljeregler