SAFE anbefaler uavhengig gransking etter Melkøya

SAFE anbefaler uavhengig gransking etter Melkøya

Foto: Stein Lyder

Både Equinor og Petroleumstilsynets oppfølging av tilsyn ved Hammerfest LNG anlegget de siste årene får kritikk av miljøstiftelsen Bellona. SAFE mener det ville vært klokt med ekstern eller uavhengig oljegransking. – Petroleumstilsynet er for tett på aktørene de selv gransker og at det dermed kan være grunnlag for å spørre seg om tilsynet ved anledninger er uavhengig nok, sier Hilde-Marit Rysst.

Både Equinor og Petroleumstilsynets oppfølging av tilsyn ved Hammerfest LNG anlegget de siste årene får kritikk av miljøstiftelsen Bellona. SAFE mener det ville vært klokt med uavhengig gransking. – Petroleumstilsynet er for tett på aktørene de selv gransker og at det dermed kan være grunnlag for å spørre seg om tilsynet ved anledninger er uavhengig nok, sier Hilde-Marit Rysst. 

I den omfattende Bellona-rapporten får Equinor kritikk etter den alvorlige brannen på Melkøya. Storbrannen på Hammerfest LNG er forårsaket av grov uaktsomhet og enstadig svekket sikkerhetskultur, konkluder miljøstiftelsen Bellona i granskingsrapporten sin. Men det er ikke bare Equinor som får kritikk i rapporten.

 decoding=

Bellona stiller også spørsmål til Petroleumstilsynets oppfølging av tilsyn ved anlegget de siste årene. SAFE mener ekstern oljegransking ville vært klokt. Spesielt med hensyn til at Petroleumstilsynet selv i en egen rapport avdekket at Equinor lenge før brannen i september manglet en systematisk tilnærming til bruk og utførelse av avviksbehandling.

Ordningen med ekstern gransking av alvorlige oljeulykker er ikke blitt brukt en eneste gang etter at den kom i 2010, det skriver E24. Nå mener SAFE at det er på tide å ta i bruk denne ordningen.

– Vi har hatt dette oppe som forslag tidligere uten å vinne fram, men den alvorlige brannen på Melkøya, hvor det også stilles spørsmål ved Petroleumstilsynet oppfølging av tilsyn, gjør det veldig aktuelt å få på plass en uavhengig granskingskommisjon etter alvorlige oljeulykker, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst til Aftenbladet.

Forbundsleder SAFE Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga
Forbundsleder SAFE Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

– Petroleumstilsynet er for tett på aktørene de selv gransker og at det dermed kan være grunnlag for å spørre seg om tilsynet ved anledninger er uavhengig nok. Jeg tror det er viktig med uavhengighet, slik at du slipper at de som snakker sammen til daglig også skal være de som gransker. Men ikke bare det. Vi har også registrert at Petroleumstilsynets granskinger stopper ved egen dørstokk. En uavhengig granskingskommisjon kunne også – på en helt annen måte enn det Petroleumstilsynet kan – gå inn og vurdere om Petroleumstilsynets oppfølginger i forkant av eventuelle hendelser har vært bra nok eller ikke, fortsetter Rysst.

Har Ptil nok distanse?

Direktør Anne Myhrvold, i dialog med Aftenbladet, viser til stortingsmelding 12 (2017–18) hvor det står beskrevet at det tidligere er vurdert uavhengige granskinger av oljeulykker, og hvor det står at Petroleumstilsynets granskinger er viktige:

«Petroleumstilsynets granskinger er en viktig del av kontroll og risikobasert oppfølging av virksomhetene og etatens sterke rolle i forbindelse med granskinger har vært ansett som viktig.»

Ptil-direktør Anne Myhrvold Foto: Rebecca Bjerga
Ptil-direktør Anne Myhrvold Foto: Rebecca Bjerga