SAFE-leder ikke overrasket over Helge Lunds avgang

SAFE-leder ikke overrasket over Helge Lunds avgang

Helge Lunds fratreden i Statoil kommer ikke som en stor overraskelse for SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.- Ti år som toppsjef i et selskap er lang tid, og det er ikke unaturlig med et skifte da. Jeg ønsker Lund lykke til i hans nye jobb, sier Rysst. Se Rysst i NRK Aktuelt (Innslaget starter 09:05 Se Rysst i […]

Helge Lunds fratreden i Statoil kommer ikke som en stor overraskelse for SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.- Ti år som toppsjef i et selskap er lang tid, og det er ikke unaturlig med et skifte da. Jeg ønsker Lund lykke til i hans nye jobb, sier Rysst.

Se Rysst i NRK Aktuelt (Innslaget starter 09:05

Se Rysst i NRK Dagsnytt18 (Innslaget starter 08:45) 

Rysst beklager ikke Lunds avgang, men mener den har tvunget seg fram på grunn av et stadig mer distansert forhold mellom Lund og de ansattes organisasjoner.

– Det er tatt beslutninger i Statoil de senere årene som klart har undergravet det som var en av grunnideene bak opprettelsen av Statoil, nemlig å være et lokomotiv for norsk industriutvikling og etablering av arbeidsplasser. Salg av store forretningsområder og en prioritering av utenlandssatsing på bekostning av norsk sokkel har vært i strid med det SAFE mener Statoil skal være. Salg av felt og feltandeler på norsk sokkel hører også med i dette bildet. Statoil ble i sin tid opprettet for å forvalte oljeformuen på vegne av oss alle. Det er for meg vanskelig å se disse salgene i et slikt perspektiv, sier Rysst.

SAFE-lederen minner også om at Statoil under Lund ensidig frarøvet ansatte deres pensjonsrettigheter, mens ledelsen beholdt sine. I de stadige kuttprogrammene har selskapet under Lunds ledelse ikke inngitt tillit.

– SAFE har forventninger til at styret leter etter en praktiker og industribygger, ikke en kapitalist, når Lunds etterfølger skal finnes. Vedkommende må også ha respekt for sine ansatte og arbeidet i de etablerte samarbeidsarenaene, understreker SAFE-leder Hilde-Marit Rysst.