SAFE-leder Rysst lei av uriktige påstander om oljelønningene

SAFE-leder Rysst lei av uriktige påstander om oljelønningene

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst benyttet SAFEs tariffkonferanse til nok en gang å avvise påstandene om at det er økte lønninger som har ført til kostnadsøkningen i oljenæringen. Hun er lei av at uriktige påstander gjentas. – Vi kan dokumentere at lønnsutviklingen for våre tarifferte medlemmer både innen NHO-området og NR-området har hatt samme lønnsutvikling som landindustrien […]

SAFE-leder Hilde-Marit Rysst benyttet SAFEs tariffkonferanse til nok en gang å avvise påstandene om at det er økte lønninger som har ført til kostnadsøkningen i oljenæringen. Hun er lei av at uriktige påstander gjentas.

– Vi kan dokumentere at lønnsutviklingen for våre tarifferte medlemmer både innen NHO-området og NR-området har hatt samme lønnsutvikling som landindustrien den siste tiårsperioden. Derimot har kostnadene i deler av leverandørindustrien som boretjenester og riggrater både tre- og firedoblet seg. Og når våre lønninger ikke har tatt av, kan man jo jo lure på hvor pengestrømmene har gått, sa Rysst da hun innledet konferansen på Clarion Hotell i Stavanger tirsdag. width=

SAFE-lederen slo fast at selv om tidene er blitt tøffere med oljeprisfallet siden sist sommer, så er det rom for reallønnsøkning også i årets mellomoppgjør.

– YS har bestemt seg for et samordnet oppgjør i NHO-området. Det er viktig at medlemmene får sin rettsmessige del av verdiskapningen i et forsvarlig lønnsoppgjør, fastlso Rysst som videre pekte på en rekke utfordringer som venter i tillegg til tarifforhandlinger framover:

– Det hanler om oppsigelser, omstillinger, angrep på arbeidstidsbestemmelser, Ptils utvalgsarbeid som skal vurdere det norske regelverket opp mot det britiske, bruk av innleie i stedt for egne ansatte. Sammen med at regjeringen har foreslått betydelige endringer i Arbeidsmiljøloven som svekker våre opparbeidede rettigheter, utgjør alt dette store utfordringer for vårt arbeid i tiden framover, sa Rysst.

 width=Roar Eilertsen fra DeFacto gikk gjennom faktagrunnlaget som ligger som premisser for årets oppgjør. Prognosemiljøene anslår en ramme for oppgjøret på noe over 3 prosent. Det tekniske beregningsutvalget (TBU) anslår på sin side at prisveksten vil ligge på rundt 2,25 prosent.

– Alle prognosemiljøer legger altså til grunn at dere skal ha reallønnsvekst, og det er også viktig at dere makter å forhandle fram dette. Klimaet i deres industri tilsier edruelighet, men oljeindustrien er på ingen måte i ferd med å ta steget ned i avgrunnen etter oljeprisfallet. Reallønnsvekst er viktig for at økonomien ikke skal bli ytterligere bremset, så selv om det ikke blir et fett lønnsoppgjør, så må dere hente ut deres rettferdige del av verdiskapningen, sa Eilertsen.

Han minnet også konferansedeltakerne på at det er de lokale forhandlingene som gjennomgående sørger for den største andelen av lønnsveksten, og pekte på at selv i et mellomoppgjør kan det ordnes opp i andre deler av avtaleverket utover lønnssatser.

– Se på andre deler enn lønn i avtalene deres, som for eksempel bestemmelser vedrørende innleie, likelønn og lignende, understreket Eilertsen.

Store deler av dagen var avsatt til gruppearbeider innenfor de ulike tariffområdene. Resultatene av disse ble framlagt i plenum og skriftlig til SAFE sentralt.

– Dette er innspill som vi tar med oss videre i forberedelsene, både til dette oppgjøret, men også med tanke på kommende oppgjør, sier 1. nestleder og trariffansvarlig, Roy Aleksandersen.

 width=