
Lederlønningene i Equinor har økt med hele 22 prosent, noe som vekker sterke reaksjoner fra både SAFE og YS.
Samtidig som vanlige arbeidstakere kjemper for reallønnsvekst, ser fagforbundene at stadig mer av overskuddet havner hos topplederne og aksjonærene.
I fjor innførte Regjeringen nye retningslinjer for bonus til ledere i statlig eide selskap. Nå viser det seg at flere av de store selskapene har kompensert for bonuskuttene ved å øke lederlønningene med mange prosent, ifølge Dagens Næringsliv.
Forbundsleder Raymond Midtgård, mener utviklingen er uakseptabel.
– Vi ser at stadig mer av overskuddet går til aksjonærer og lederlønninger. Grasrota skal også ha sin del – det er rettferdig arbeidsliv, sier Midtgård.
YS-leder Hans-Erik Skjæggerud deler bekymringen og retter kritikk mot regjeringen.
– Regjeringen har ikke lyktes i sitt forsøk på å temme lederlønnsutviklingen i selskaper hvor staten er majoritetseier eller har den største eierandelen. Equinor er blant selskapene med en uakseptabel utvikling. Dette må staten som eier få kontroll på. Det kan ikke fortsette slik.
SAFE i Equinor: – Noen har vært mer grådige enn andre
Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt i SAFE i Equinor, mener at utviklingen provoserer.

– Noen har vært mer grådige enn andre. Litt mindre i bonus og en kraftig økning i fastlønn på 22 prosent? Ja, det tror jeg mange hadde satt pris på.
Teige viser til at Equinor-ansatte generelt har dårligere bonusordninger og lønn sammenlignet med bransjen for øvrig. Han mener det er på tide at de som står bak selskapets verdiskaping, får en større andel av denne.
– Vi tar disse tallene med oss inn i lønnsoppgjøret. Når toppledelsen og aksjonærene kan hente ut så store summer, er det ingen grunn til at ikke vanlige ansatte skal få sin rettferdige andel.
Lønnsoppgjøret hos Riksmekleren
Nå går SAFE og YS inn i mekling med NHO med krav om reallønnsvekst for medlemmene, som skal ha sin andel av verdiskapingen. Nivået på lederlønningene viser at det er mer enn godt rom for det i årets oppgjør.