Sikker jobb blir stadig viktigere

Sikker jobb blir stadig viktigere

96 prosent av arbeidstakerne i YS Arbeidslivsbarometer for 2012 oppgir at en sikker jobb er svært viktig, eller viktig for dem. – Det viser at også norske arbeidstakere forstår at de er utsatt, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim. – Selv om det går godt her hjemme, viser dette at norske arbeidstakere forstår at også vi […]

96 prosent av arbeidstakerne i YS Arbeidslivsbarometer for 2012 oppgir at en sikker jobb er svært viktig, eller viktig for dem. – Det viser at også norske arbeidstakere forstår at de er utsatt, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

– Selv om det går godt her hjemme, viser dette at norske arbeidstakere forstår at også vi kan være utsatt, mener YS-leder Tore Eugen Kvalheim. width=

Langt fler oppgir at en trygg jobb er svært viktig i YS Arbeidslivsbarometer for 2012, sammenlignet med fjorårets undersøkelse.

Sikre jobber kommer ikke av seg selv. Den norske modellen, med gode og trygge arbeidsplasser, utfordres fra flere kanter, sier Kvalheim.

Resultatene i Arbeidslivsbarometeret tyder også på at fagforeningenes stilling svekkes. Selv om holdningen til fagforeninger er positiv blant folk flest, tyder undersøkelsen på at færre er villige til å være fagorganisert. En viktig årsak er at mange arbeidstakere nyter godt av vilkårene fagforeningene forhandler frem i virksomhetene, uavhengig av om de er organisert eller ikke.

– Den norske modellen, der sterke fagforeninger spiller på lag med myndighetene og virksomhetene, er avgjørende for å sikre arbeidsplassene fremover. Derfor er det viktig at vi har høy oppslutning om fagforeningene, sier Kvalheim.

Færre enn før oppgir at de kan tenke seg å være tillitsvalgt. Samtidig sier flere som er tillitsvalgt at det har blitt mer krevende å stå i vervet.

– De tillitsvalgte er en forutsetning for den norske arbeidslivsmodellen. Derfor er dette en utfordring for hele arbeidslivet, ikke bare fagbevegelsen, understreker Kvalheim.

YS Arbeidslivsbarometer er den mest utførlige datainnsamlingen og analysen av tilstanden på sentrale områder i norsk arbeidsliv. Et representativt utvalg på 3169 arbeidstakere har deltatt i årets undersøkelse, utført av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) i samarbeid med Gallup og på oppdrag fra YS.