Skiftplanen på Kårstø til behandling i Arbeidsretten 20.juni

Skiftplanen på Kårstø til behandling i Arbeidsretten 20.juni

Arbeidsretten har satt av tre dager 20. – 22. juni, til behandling av striden rundt skiftplanen på Kårstø-anlegget. NHO/Statoil mener lokale arbeidstidsavtaler gjennom flere tiår er tariffstridige, og har saksøkt SAFE. I stevningen hevder NHO at den lokale avtalen mellom Statoil, Kårstø og SAFE-klubben der det gjøres fratrekk på 40 timer i timeberegningen for helkontinuerlig […]

Arbeidsretten har satt av tre dager 20. – 22. juni, til behandling av striden rundt skiftplanen på Kårstø-anlegget. NHO/Statoil mener lokale arbeidstidsavtaler gjennom flere tiår er tariffstridige, og har saksøkt SAFE.

I stevningen hevder NHO at den lokale avtalen mellom Statoil, Kårstø og SAFE-klubben der det gjøres fratrekk på 40 timer i timeberegningen for helkontinuerlig skiftansatte, slik at den ukentlige arbeidstiden i snitt blir lavere enn 33,6 timer, er ugyldig.

NHO mener oljeoverenskomsten og en dom i Arbeidsretten fra 2009 setter et gulv og tak for alminnelig arbeidstid, og at avtalen på Kårstø derfor er tariffstridig – og dermed ugyldig og følgelig heller ikke bindene.

 width=SAFE-advokat Ellen Fjermestad-Svendsen (bildet)  hevder  i sitt tilsvar til Arbeidsretten at verken ordlyden i Oljeoverenskomsten  eller arbeidsrettsdommen fra 2009 setter et gulv for arbeidstimer i lokale arbeidstidsbestemmelser.

«Tvert imot er det saksøktes anførsler at det klart følger av ordlyden i overenskomstens pkt. 1.6 at det ikke bare kan, men skal inngås lokale avtaler innenfor bl.a. områder som lønn og arbeidstid», skriver Fjermestad-Svendsen. I tilsvaret bestrider SAFE også at arbeidsrettsdommen som NHO viser til i sitt søksmål har relevans i forhold til Kårstø-saken.

Subsidiært hevder SAFE at dersom Arbeidsretten  likevel skulle komme til at overenskomsten setter «et gulv og tak», så er Kårstø-avtalene like fullt gyldig på grunn av saksøkers passivitet. Dette med henvisning til at avtalene er praktisert i henholdsvis 25 og ti år, uten at det ved noen anledning er anført at de skulle være tariffstridige.

«Om det så skulle være at Statoil, Kårstø har opptrådt i strid med sine fullmakter ved å inngå lokale særavtaler med SAFE Kårstø  om timer til fratrekk i årets timeberegning så må saksøker ha forpliktet seg ettersom SAFE  Kårstø var i aktsom god tro ved inngåelsen», heter det i tilsvaret.

Saken behandles i Arbeidsretten 20. – 22. juni. Advokat Ellen Fjermestad-Svendsen prosederer saken for SAFE med jurist og organisasjonssekretær Levard Olsen-Hagen som partsrepresentant.