Statoil må svare om manglende arbeidstakermedvirkning

Statoil må svare om manglende arbeidstakermedvirkning

Ptils foreløpige vurdering etter tilsyn med Statoils effektiviseringsprogram «STEP» er at selskapet ikke har fulgt regelverkets krav om arbeidstakermedvirkning. Ptil ber nå om skriftlig tilbakemelding om hvordan avviket vil bli håndert. Last ned Ptils brev til Statoil HER

Ptils foreløpige vurdering etter tilsyn med Statoils effektiviseringsprogram «STEP» er at selskapet ikke har fulgt regelverkets krav om arbeidstakermedvirkning. Ptil ber nå om skriftlig tilbakemelding om hvordan avviket vil bli håndert.

Last ned Ptils brev til Statoil HER width=

Ptil har gjennom flere år fulgt opp helse-, miljø- og sikkerhetsmessige aspekter ved Statoils endrings- og forbedringsaktiviteter.

Tilsynsaktiviteten ble videreført i 2014, da rettet mot Statoils egen oppfølging (monitorering) av forbedringsprosjekter, både sett i forhold til tidligere forbedringsaktiviteter og nye pågående endrings- og forbedringsprosjekter for å redusere kostnader og øke effektivitet. Tilsynsaktiviteten har tre hovedtema: Selskapets egen oppfølging, risikostyring og arbeidstakermedvirkning.

To av de sentrale programmene som nå gjennomføres i Statoil er rettet mot forbedring av teknisk effektivitet (Step) og organisatorisk effektivitet (OE).

Regelverket forutsetter arbeidstakermedvirkning slike prosesser. Ptil har derfor valgt å se spesielt på Statoils tilrettelegging for arbeidstakermedvirkning i forbindelse med endringsprogrammene.

Basert på de delene av tilsynet som er gjennomført til nå, har vi konkludert med at selskapets involvering av arbeidstakerne ikke har vært i henhold til regelverkets krav om arbeidstakermedvirkning.

Avviket begrunnes ut fra følgende observasjoner:

*  Step ble utviklet og besluttet uten at arbeidstakernes tillitsvalgte var med i beslutningsprosessen.

*  Vernetjenesten er ikke representert i det etablerte samarbeidsorganet.

 * Arbeidstakerne uttrykker usikkerhet med hensyn til egen og selskapets kompetanse og kunnskap til å vurdere materialet de har fått til behandling.

 * Arbeidstakerne opplever at sakspapirene ikke gir nok informasjon. I møter hvor STEP er tema er det i stor grad blitt lagt fram lysark, som ikke gir tilstrekkelig bakgrunnsinformasjon om de forhold som skal informeres om og diskuteres.

 * Arbeidstakerne opplever at de får for lite tid til å sette seg inn i materialet, få bistand og få drøftet det på forsvarlig måte i egen organisasjon.