Stevner Norge inn for ILO etter tvungen lønnsnemnd

Stevner Norge inn for ILO etter tvungen lønnsnemnd

SAFE og Industri Energi har, sammen med YS og LO, stevnet Den norske stat ved regjeringen inn for den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Bakgrunnen er regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd i sokkeloppgjøret i 2012. – Vi mener staten har forbrutt seg mot ILO-konvensjonene  som beskytter den frie organisasjonsrett, streikeretten og retten til frie, kollektive forhandlinger. Norge […]

SAFE og Industri Energi har, sammen med YS og LO, stevnet Den norske stat ved regjeringen inn for den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO. Bakgrunnen er regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd i sokkeloppgjøret i 2012.

– Vi mener staten har forbrutt seg mot ILO-konvensjonene  som beskytter den frie organisasjonsrett, streikeretten og retten til frie, kollektive forhandlinger. Norge har ratifisert disse konvensjonene, og plikter derfor å følge dem. Ved å vedta tvungen lønnsnemnd har staten brutt sine internasjonale forpliktelser, sier Hilde-Marit Rysst og Leif Sande, forbundsledere i henholdsvis SAFE og Industri Energi. width=

De to samarbeidende forbundene tok ut en svært begrenset del av sine medlemmer i streik etter at forhandlinger og mekling med daværende OLF (nå Norsk olje og gass) ikke førte fram våren 2012.

«Bestilte» lønnsnemnd
– Streiken vi iverksatte omfattet kun 610 medlemmer hos tre arbeidsgivere. Det beskjedne omfanget ble fastsatt nettopp for unngå store økonomiske skadevirkninger for samfunnet, og sikre fortsatt gassforsyning til Europa. Svaret fra arbeidsgiverne var altså å varsle lockout for samtlige av våre medlemmer på samtlige installasjoner, der formålet var åpenbart:  Daværende OLF  ”bestilte” tvungen lønnsnemnd fra regjeringen, sier de to forbundslederne.

I stevningen hevder forbundene at regjeringens begrunnelse for tvungen lønnsnemnd ikke er holdbar, da verken liv, helse eller personlig sikkerhet for befolkningen ville være truet av en fortsatt arbeidskamp. Regjeringens argument om økonomiske konsekvenser gir heller ikke rettslig grunnlag for vedtaket.

ILO har tidligere behandlet Norges bruk av tvungen lønnsnemnd innen oljeindustrien ved en rekke anledninger, der kjennelsen har vært at Norge har brutt konvensjoner landet er forpliktet av.

Provoserende
Derfor mener SAFE og Industri Energi  det er særlig provoserende at regjeringen i sin begrunnelse for vedtaket presiserer følgende:  ”Dersom det skulle påvises motstrid mellom internasjonale konvensjoner og Norges bruk av tvungen lønnsnemnd, mener Arbeidsdepartementet  at det under enhver omstendighet er nødvendig å gripe inn i konflikten. ”

– Utsagnet bekrefter at Norge forsettelig setter til side internasjonale forpliktelser, og selv avgjør når det anses ”nødvendig” å gripe inn. På den måten begrenser staten den frie forhandlingsretten og streikeretten i Norge. Det kan vi ikke stilltiende akseptere, og derfor ber vi ILO behandle saken, sier Hilde-Marit Rysst og Leif Sande.