Sett av 22. og 23. mai allerede nå. Da arrangerer SAFE «Ta ansvar! En konferanse om de tunge arbeidsmiljøsakene». Konferansen vil foregå på Hotell Residence i Sandnes, opplyser organisasjonssekretær Halvor Erikstein (bildet) Linker til tidligere HMS-konferanser: Temaer som vil bli belyst er: Hva er den største drivkraften for teknologisk utvikling? Tryggere arbeidsmiljø eller større effektivitet? […]
Sett av 22. og 23. mai allerede nå. Da arrangerer SAFE «Ta ansvar! En konferanse om de tunge arbeidsmiljøsakene». Konferansen vil foregå på Hotell Residence i Sandnes, opplyser organisasjonssekretær Halvor Erikstein (bildet)
Linker til tidligere HMS-konferanser:
– Spesielt ønsker vi å belyse Arbeidsmiljølovens målsetning i paragraf 1 som skal være rettesnoren for alt HMS arbeid i norsk arbeidsliv, men som alt for sjeldent blir utfordret når kortsiktige økonomiske interesser får styre, sier Halvor Erikstein, organisasjonssekretær i SAFE.
Målene i AML er:
Å sikre et arbeidsmiljø som gir grunnlag for en helsefremmende og meningsfylt arbeidssituasjon, som gir full trygghet mot fysiske og psykiske skadevirkninger, og med en velferdsmessig standard som til enhver tid er i samsvar med den teknologiske og sosiale utvikling i samfunnet,
Å sikre trygge ansettelsesforhold og likebehandling i arbeidslivet,
Å legge til rette for tilpasninger i arbeidsforholdet knyttet til den enkelte arbeidstakers forutsetninger og livssituasjon,
Å gi grunnlag for at arbeidsgiver og arbeidstakerne i virksomhetene selv kan ivareta og utvikle sitt arbeidsmiljø i samarbeid med arbeidslivets parter og med nødvendig veiledning og kontroll fra offentlig myndighet,
Å bidra til et inkluderende arbeidsliv.
– Det er vel ingen tvil om at vi har mange tunge arbeidsmiljøsaker som slett ikke har fått den oppmerksomhet som er nødvendig for at §1 skal oppfylles. Svært mange jobber i et arbeidsmiljø som er langt ifra helsefremmende, men gir store skader på hørsel, nervesystem og alvorlige belastningsskader. Dette skjer samtidig som arbeidsgiverne hevder at det viktigste er at ingen skal miste helsen, men samtidig velger helsefarlige løsninger, sier Erikstein.
Temaer som vil bli belyst er:
Hva er den største drivkraften for teknologisk utvikling? Tryggere arbeidsmiljø eller større effektivitet? Hvordan kan vi kjempe fram et tryggere arbeidsmiljø? Har vi eksempler på arbeidsteknikker og utstyr som rett og slett er for farlige og som bør forbys? Blir Arbeidsmiljølovens målsetning respektert når arbeid planlegges og utføres, eller er det slik at det viktigste er å få jobben utført og at helseskadene blir fortrengt? Og hva skjer med de som er blitt skadet og ikke lenger kan delta i yrkeslivet? Får de en anstendig behandling av arbeidsgiver, trygdesystem og forsikringsselskap?
Vi jobber med å sette sammen et program som vil vise baksiden av medaljen, men som forhåpentligvis også gir deltagerne bedre kunnskap både om risiko og forbyggende tiltak.
Noen stikkord for konferansen er: Kreftfremkallende eksos, ekstremstøy ved overflatebehandling og håndholdt verktøy, lavfrekvent støy i arbeidsområder, yrkessykdomssaker hvor selskapene nekter ansvar og forbedringsprosjektet «Håp om bedring». Vi vil formidle ny kunnskap om de alvorlige helseskadene som kan forårsakes av turbinoljer.