Tariffkonferansen: – Rom for lønnsøkning også i år

Tariffkonferansen: – Rom for lønnsøkning også i år

– Vi skal ha vår rettferdige del av kaka, også i dette lønnsoppgjøret. Det gjelder uansett om det i år er et såkalt mellomoppgjør, sa SAFE-leder Hilde-Marit Rysst da hun åpnet SAFEs tariffkonferanse i Stavanger i dag.

– Vi skal ha vår rettferdige del av kaka, også i dette lønnsoppgjøret. Det gjelder uansett om det i år er et såkalt mellomoppgjør, sa SAFE-leder Hilde-Marit Rysst da hun åpnet SAFEs tariffkonferanse i Stavanger i dag.

 width=

Rysst pekte også på utfordringer som stadig dukker opp i forhold til tariffestede ordninger i forhold til arbeidstidsordninger. – Reitenutvalgets angrep på våre rotasjonsordninger blir med jevne mellomrom gjentatt av andre aktører, påpekte hun.

Bemanningspolitikk
Roar Eilertsen fra De Facto innledet om bemanningspolitikk. Også Eilertsen ser flust av utfordringer for fagbevegelsen framover. Stikkord er  bevaring av prinsippet om faste ansettelser og et godt oppsigelsesvern. Disse prinsippene blir utfordret av vikarbyrådirektivet og sosial dumping.

Eilertsen pekte på at selv om direktivet ble innført til tross for massiv motstand fra en samlet fagbevegelse, fikk man likevel gjennom viktige prinsipper gjennom de endringer som er gjort i Arbeidsmiljøloven som en følge av innføringen av direktivet.

Der er det innskjerpet hvilke vilkår som må være innfridd for at innleie skal kunne benyttes. Og  både innleier og bemanningsselskap er pålagt informasjonsforplikt i forhold til tillitsvalgte om lønns-og arbeidsforhold. Og prinsippet er likebehandling, innleide skal ha de samme lønns-og arbeidsforhold som fast ansatte.  

Dom i Høyestrett
Dette ble for øvrig endelig fastslått i en høyetserettsdom i dag. NHO og ni norske verft gikk til sak mot Staten etter at Tariffnemnda kom fram til at avtalefestede rettigheter som fri kost, losji og reise også skulle gjelde for tilreisende arbeidere uten tariffavtale.

Dette prinsippet, kalt allmenngjøring av den norske tariffavtalen, var i strid med EØS-avtalens prinsipper om fri flyt av arbeidskraft, mente NHO.

I høyesterettsdommen heter det at de omstridte bestemmelsene oppfyller de EØS-rettslige krav til allmenngjøring, og at forskriften som gir uorganiserte og utenlandske arbeidstakere rett til lønns- og arbeidsvilkår som er likeverdige med de vilkår norske arbeidstakere har innenfor tariffavtalens virkeområde derfor er gyldig

Rom for lønnsvekst
Eilertsen gikk også grundig gjennom rapporten fra Teknisk Beregningsutvalg, og  fastslo – som i fjor – at det er grunnlag for lønnsvekst i norsk økonomi også i dette oppgjøret. Selv om deler av industrien sliter med lav lønnsomhet på grunn av dårlige markeder i Europa, er det generelle bildet at grunnlaget er til stede for  en god lønnsutvikling for de fleste grupper.

Holden III
Sjeføkonom i YS, Helle Stensbak orienterte om arbeidet i Holden III-utvalget. Regjeringen har oppnevnt et offentlig utvalg som skal se på lønnsdannelsen i Norge. Utvalget samler blant annet eksperter fra organisasjonene i arbeidslivet ledes av professor Steinar Holden.

Utvalget skal se på erfaringer med lønnsdannelsen gjennom de 12 årene som er gått siden handlingsregelen og inflasjonsmålet for pengepolitikken ble innført. Utvalget skal også drøfte makroøkonomiske utviklingstrekk som kan skape utfordringer for norsk økonomi og lønnsdannelsen framover. Utvalget skal avlevere sin rapport innen 15. desember neste år.

Store deler av tariffkonferansen gikk med til evaluering av fjorårets oppgjør på de ulike tariffområdene, og ikke minst krav og forventninger til det forestående lønnsoppgjøret.