– Norske lønnsmottakere har nok en gang fått økt kjøpekraft. Dermed får vi mer tilbake for hver time vi jobber, sier fungerende YS-leder Jorunn Berland. TBU-rapporten viser at lønnsveksten havnet på fire prosent siste året. Last ned rapporten her I 2012 var det mindre forskjeller i lønnsveksten mellom de store forhandlingsområdene enn i 2011. Lønnsveksten […]
– Norske lønnsmottakere har nok en gang fått økt kjøpekraft. Dermed får vi mer tilbake for hver time vi jobber, sier fungerende YS-leder Jorunn Berland. TBU-rapporten viser at lønnsveksten havnet på fire prosent siste året.
I 2012 var det mindre forskjeller i lønnsveksten mellom de store forhandlingsområdene enn i 2011. Lønnsveksten varierte mellom 3,0 og 4,2 prosent.
Lønnsoverhenget til 2013 anslås i gjennomsnitt til 1¾ prosent for ansatte i de største forhandlingsområdene, mot 1,0 prosent til 2012. TBUs anslag over lønnsoverhenget i 2013 varierer fra 0,7 prosent for ansatte i Virkebedrifter i varehandel til 2,5 prosent for ansatte i kommunene. Lønnsoverhenget er differansen mellom den gjennomsnittlige månedslønnen gjennom et helt kalenderår og månedslønnen i desember.
– YS legger til grunn at det er rom for reallønnsvekst for alle grupper også i årets mellomoppgjør, sier Berland. Hun understreker at frontfagsmodellen skal være retningsgivende for lønnsutviklingen, men at den må være representativ for hele den konkurranseutsatte sektoren.
– YS vil nok en gang oppfordre toppledere til å ha en ansvarlig lønnsutvikling. Topplederne er kanskje ikke så mange, men de er signalsterke og bør ta sin del av samfunnsansvaret, slik også vi i fagbevegelsen gjør, påpeker fungerende YS-leder Jorunn Berland i en pressemelding.
Rapporten fra TBU (det teknisk beregningsutvalget for inntektsoppgjørene) gir en oversikt over utviklingen i lønn, inntekt, pris og konkurranseevne. TBU gir også en prognose for prisstigningen på forbruksvarer fra 2012 til 2013 og utsiktene for norsk og internasjonal økonomi.