Det har oppstått en tillitskrise mellom ansatte og ledelsen i Statoil. Store grupper ansatte har ikke lenger tro på konsernsjef Helge Lund, sier konserntillitsvalgt for YS Bjørn Asle Teige. Han trekker seg nå fra omstillingsprosjektet Statoil 2011. – Den siste tida har jeg fått tilbakemeldinger fra store grupper ansatte i selskapet gjennom deres tillitsvalgte og […]
Det har oppstått en tillitskrise mellom ansatte og ledelsen i Statoil. Store grupper ansatte har ikke lenger tro på konsernsjef Helge Lund, sier konserntillitsvalgt for YS Bjørn Asle Teige. Han trekker seg nå fra omstillingsprosjektet Statoil 2011.
– Den siste tida har jeg fått tilbakemeldinger fra store grupper ansatte i selskapet gjennom deres tillitsvalgte og verneombud. De har ikke lenger tro på Helge Lund som konsernsjef i selskapet. Etter vår mening har han foretatt flere dårlige valg, noe som blant annet setter sikkerheten på industrianleggene til havs i stor fare, sier Bjørn Asle Teige.
Han mener det er svært vanskelig å øve innflytelse i omstillingssamarbeidet og at det meste er bestemt på forhånd. Han påpeker dessuten at de mange tusen ansatte og verneombudene snakker om en fryktkultur på installasjonene til havs, og at flere er redde for å reise ut på jobb på grunn av dårlig vedlikehold av installasjonene over lang tid.
Han har meddelt konsernledelsen at han med umiddelbar virkning trekker seg ut av Statoil 2011, omstillingsprosjektet som selskapet nå gjennomfører. Årsaken er at selskapet ikke hører på innspill og krav fra de tillitsvalgte.
– Vi blir fortalt at tiltak ledelsen vil ha gjennom vil gi både økt effektivitet og mindre risiko, men når vi påpeker at vi vil ha skikkelige analyser som dokumenterer dette i stedet for løse vurderinger fra selskapets side, taler vi for døve ører. Vi reagerer også på metoden for lederutvelgelse som er innført. 1000 ledere skal omstilles i prosessen, og vi blir fortalt at det ikke er tid til vanlig saksbehandling med søknader og innstillinger. I stedet blir vi vi fortalt at selskapet bare vil utpeke de nye lederne, sier Teige.
Teige kan ikke stille seg bak måten prosjektet gjennomføres på, og har derfor funnet det best å trekke seg fra det, og la selskapet foreta omstillingen uten støtte fra YS/SAFE.
– SAFE er en grasrotorganiasasjon der vi hører på medlemmene. Nå er vi i en situasjon der mange trofaste Statoil-ansatte som fortsatt ønsker å være glad i og stolt av arbeidsplassen sin sier at de er i ferd med å miste tilliten til Helge Lund som konsernsjef dersom han fortsetter på dette viset. Da er det min plikt som sentral tillitsvalgt å si klart fra om dette, og det er det jeg nå gjør, sier Teige som understreker at uroen er sterk i store grupper.
– Det er ikke en og to som forteller om sviktende tillit, det er mange, understreker han.
Les mer om saken på Aftenbladet.no: Statoil-ansatte har mistet tilliten
Les også : Fallende tillit
Støtter seg heller på McKinsey enn egne ansatte