Teige: – Urovekkende om faglige rettigheter i Sør-Korea

Teige: – Urovekkende om faglige rettigheter i Sør-Korea

YS ber i brev til Sør-Koreas nye president om at det iverksettes tiltak for å få slutt på brudd på faglige rettigheter. – Dette er forhold som setter Statoils kontrakter i landet i et enda dårligere lys, sier Bjørn Asle Teige. Se brevet her Statoil har den siste tiden gitt flere plattform-oppdrag til verft i […]

YS ber i brev til Sør-Koreas nye president om at det iverksettes tiltak for å få slutt på brudd på faglige rettigheter. – Dette er forhold som setter Statoils kontrakter i landet i et enda dårligere lys, sier Bjørn Asle Teige.

Se brevet her

Statoil har den siste tiden gitt flere plattform-oppdrag til verft i Sør-Korea. Leder i YS i Statoil, Bjørn Asle Teige, liker ikke utvikingen han ser: width=

– Først og fremst er det veldig synd at Statoil har satt alt dette arbeidet ut av landet. Det liker vi dårlig, og har da også gitt Statoil klar tilbakemelding om det.Måten vi utvinner og tar våre felles naturressurser i bruk, må jo gjøres slik at det kommer hele folket til gode.  Ved å sette alt arbeidet ut, er vi egentlig på kollisjonskurs med den norske samfunnsmodellen, sier Teige.

Han blir ytterligere urolig for denne utviklingen når det kommer meldinger om mangel på  faglige rettigheter for arbeiderne i Sør-Korea.

– Vi ber nå selskapet sjekke ut disse tingene. Vi kan ikke være bekjent av dette. Det kan se ut som vi er nødt til å reise ned en tur for å se hva som egentlig foregår, sier Teige.

YS har i et brev til president Park Geun-hye bedt om at det iverksettes tiltak for å få slutt på en urovekkende lang liste med brudd på faglige rettigheter i landet. Fravær av grunnleggende arbeidstakerrettigheter i offentlig sektor fører til alvorlige politiske og sosiale problemer, og 11 år etter stiftelsen anerkjennes fortsatt ikke fagforeningen for statsansatte – KGEU (Korean Government Employees Union).

I januar i år gjennomførte lederen av KGEU, Kim Jungnam, en 16 dager lang sultestreik i protest mot at 137 medlemmer var blitt avskjediget for å være ledere av en «illegal organisasjon».

YS ber blant annet om at koreanske myndigheter anerkjenner KGEU og gjeninnsetter de 137 KGEU-medlemmene som har blitt oppsagt på grunn av sine faglige aktiviteter. I brevet ber YS også om at det innføres lovendringer som sikrer at ledere eller medlemmer av fagforeninger ikke lenger står i fare for bli arrestert eller ilagt skyhøye bøter for aktivitet knyttet til arbeidskonflikter.

Fagforeninger over hele verden har protestert overfor koreanske myndigheter.

– Jeg håper dette tydelige signalet til koreanske myndigheter kan bane vei for en fornyet dialog og normalisering av forholdet mellom arbeidslivets parter i Korea, sier fungerende YS-leder Jorunn Berland.

Park Guen-hye tiltrådte som president i Korea 25. februar, og kom i tiden før innsettelsen med en del positive uttalelser, som fagbevegelsen forventer er å se omsatt i konkret handling.