Terje Enes: – Veslefrikk trues av nedleggelse før tiden

Terje Enes: – Veslefrikk trues av nedleggelse før tiden

Lisensflertallet sier nei til en ny investering på Veslefrikk. – Det kan medføre at feltet stenges ned lenge før tiden, sier Terje S. Enes i Safe Statoil. Han frykter 200 arbeidsplasser kan gå tapt i løpet av noen få år.

Lisensflertallet sier nei til en ny investering på Veslefrikk. – Det kan medføre at feltet stenges ned lenge før tiden, sier Terje S. Enes i Safe Statoil. Han frykter 200 arbeidsplasser kan gå tapt i løpet av noen få år.

 width=Flertallet i Veslefrikk-lisensen (Talisman, RWE Dea og Wintershall) gikk tirsdag imot operatør Statoil og statlige Petoros ønske om å investere 230 millioner kroner i en ny brønn på feltet.

-Tre mot to gikk imot investeringen. Det kan stanse kontinuiteten i arbeidet med boreprogrammet og samtidig sette investeringer i et nytt boreanlegg og søknaden om forlenget levetid på feltet i spill. Det kan bety full stans på feltet allerede om noen få årStatoil jobber for tiden med planer om å forlenge levetiden på Veslefrikk-feltet til etter 2020. Det sier leder i Safe i Statoil, sokkel, Terje S Enes.

-Så lenge Statoil er villig til å investere kan vi ha Veslefrikk i full drift i mange år, men konsekvensen av dagens vedtak kan bli dramatisk. Det kan sparke bein under planene og føre til at feltet stenges ned lenge før planlagt. Det vil medføre tap av store verdier for samfunnet og flere hundre arbeidsplasser kan ryke, sier han.

Positiv trend


Han berømmer feltorganisasjonen på Veslefrikk, som de siste årene har snudd en negativ økonomi til lønnsom drift.

– Medlemmene våre og ledelsen i Veslefrikk har gjort en kjempejobb gjennom å arbeide sammen for å forbedre driften og sikkerheten, og det er viktig at vi støtter de, sier Enes.

Han  påpeker at bare Olje- og energidepartementet kan gjøre om på investeringsbeslutningen. Samtidig stiller han seg svært kritisk til myndighetenes iver med å lokke flere nye aktører til norsk sokkel.

– Det er spesielt at myndighetene slipper nye selskaper til på sokkelen som ikke har økonomi til å satse og som stemmer ned investeringer. Samtidig som vi har arbeider sammen med UPN (Undersøkelse og produksjon Norge) i Statoil for å ha en sunn ressursforvaltning, og få ut mest mulig av feltet, sier han.

Frykter konsekvensene


 Enes  frykter at Veslefrikk-saken kan få presedens for flere framtidige investeringer på sokkelen.

– Ettersom stadig flere felt nærmer seg den såkalte halefasen kan dette få alvorlige konsekvenser. Vi risikerer at en rekke felt blir stengt ned for tidlig hvis denne saken får presedens-Hvis operatøren ser lønnsomhet i en feltinvestering ser vi ingen grunn til at partnerne skal avbryte arbeidet og la ressursene bli liggende i bakken. Da må vi legge press på partene.

Han sier SAFE i Statoil vil gjøre «alt vi kan» for å få opp mest mulig av ressursene, for å skape størst mulige verdier til samfunnet og bevare arbeidsplassene.

– Framover blir det viktig å sikre gode lisenssammensetninger på sokkelen, sikre at operatøren lettere får gjennomslag i lisensen for sine planer og at andeler kan omsettes enklere. Oljedirektoratet har også en viktig oppgave med å presse operatører og partnere til å sikre høyest mulig ressursutnyttelse. OD bør vektlegge dette når direktoratet vurderer nye konsesjonssøknader, understreker Enes.