Framtidsutsiktene i en svært usikker oljeindustri, fører til at Aker BP velger å si opp konsulenter og trolig også fast ansatte.
Framtidsutsiktene i en svært usikker oljeindustri, fører til at Aker BP velger å si opp konsulenter og trolig også fast ansatte.
Med en koronapreget markedssituasjon for olje og gass på toppen, er selskapenes økonomi skjerpet og organisasjonens behov endret.
Man kan selvsagt også stille spørsmål ved hvilke andre saker som kan ha ført til denne situasjonen. I løpet av et drøyt halvannet år har Aker BPs aksjekurs vandret både opp og ned, før den tidlig på året la seg i ro på en ganske lav kurs. Ønske om eierutbytte, samt krav om handling fra aksjonærer som har sett aksjekursen falle, har satt selskapet under press for å styrke selskapets økonomi.
Aker BP har rundt 1700 fast ansatte og 600 konsulenter. Foreløpig er 250 konsulentavtaler sagt opp, og flere står for tur, sier selskapets pressekontakt Ole-Johan Faret til E24. Han legger til at på grunn av den betydelige reduksjonen i aktivitetsnivå, vil også fast ansatte bli sagt opp.
SAFE-foreningen forventer en ryddig prosess
Klubbleder i Magne Birkedal i SAFE i Aker BP er opptatt av en ryddig prosess, og peker på at innleie og kontraktøravtaler avvikles før en går til oppsigelse av fast ansatte.
Dialogen med bedriften er god, og klubben forventer en ryddig prosess.
Sikkerheten må prioriteres, og sikkerhetskritisk arbeid bør utføres av egne ansatte.
Hovedavtalens krav om bedriftsansiennitet ligger i bunn når klubb og bedrift ser på den videre nedbemanningen, og muligheten for frivillige pakker og tidligpensjon skal også vurderes.
Erfarent personell er en avgjørende ressurs
Usikre tider gir varierende tiltak i selskapene. At vi nå ser at operatørselskap velger å kutte i oppgaver og bemanning, kan være reaksjoner både på den evige jakten etter å kutte kostnader, og resultater av den situasjonen verden og bransjen vår står i, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.
SAFE ber arbeidsgiverne om å ha is i magen.
– Å kutte i bedriftens viktigste ressurs, den ansatte, gir irreversible konsekvenser, og disse er ikke målbare før vi har sett hele bildet. Kortsiktig kutt i bemanning gir direkte innsparinger i noen budsjettposter, men kan fort gi tap i mange flere. Å ha god HMS etterlevelse og god oppetid er langt mer lønnsomt og forutsetter at erfarent personell fortsatt er ansatt i selskapet.
SAFE ser at Aker BP vil gjennomføre prosjekter dersom de får utsatt skatt, slik som kreves av blant annet Konkraft-samarbeidet. SAFE støtter dette forslaget og håper virkelig at regjeringen lytter til en enstemmig bransje. Myndighetene må komme med tiltakspakke til hele næringen. En slik pakke åpner for bevaring av arbeidsplasser, sysselsetting for å kunne utføre utestående vedlikeholdsarbeid, fremskynde revisjonsstanser, skatteendringer og CO2- fangst. Sistnevnte vil skape lavere CO2 avtrykk generelt.
Lov- og avtaleverk må følges
Vi forventer at bedriften følger lov- og avtaleverk, sier Hilde-Marit Rysst.
– Bedriftsansiennitet er et avgjørende kriterium hvor fast ansatte går foran midlertidig ansatte og innleid personell. Ansiennitet er hovedprinsippet i neste runde. I tidligere nedbemanningsrunder er frivillige avgangspakker brukt, og det er foreslått at dette benyttes også i denne situasjonen.
SAFE har forventninger til gode prosesser mellom SAFE klubben lokalt og bedrift. Aker BP har dessuten ansvar også ovenfor den norske stat med tanke på drift av felt i feltets totale levetid. Haleproduksjon med mindre overskudd er en del av dette ansvaret. Oppfylling av disse forpliktelsene krever både bemanning og god HMS, og dette må klubb og selskap samarbeide om.
På generelt grunnlag er det viktig nok en gang å minne om at oppsigelser av egne ansatte er en dårlig «framtidsbeslutning».
– At operatørselskap midt i en krise med korona og lav oljepris velger å iverksette oppsigelser av eget personell, er sjelden kost.
Å kutte i investeringer og fremtidsplaner er «hodeløst», og vil gjøre selskapet mindre robust, og framtidig inntektsgrunnlag dårligere, sier Hilde-Marit Rysst.