Valaris forsvinner fra Norge, 500 mister jobben og klubben står i fare for å avvikles

Valaris forsvinner fra Norge, 500 mister jobben og klubben står i fare for å avvikles

Kenneth Hareide

I løpet av de siste årene har Valaris hatt flere runder med nedbemanning på grunn av lite kontrakter i Norge. Jackups-riggene Valaris Viking, Valaris Norway og Valaris Stavanger blir én og én sendt til Dundee i UK. Klubbleder i SAFE i Valaris, Kenneth Hareide mener at operatørene må gi bedre kontrakter og at regjeringen må ta ansvar og komme med handling.

I løpet av de siste årene har Valaris hatt flere runder med nedbemanning på grunn av lite kontrakter i Norge. Jackups-riggene Valaris Viking, Valaris Norway og Valaris Stavanger blir én og én sendt til Dundee i UK. Klubbleder i SAFE i Valaris, Kenneth Hareide mener at operatørene må gi bedre kontrakter og at regjeringen må ta ansvar og komme med handling for å unngå utfasing av kompetansen på dette området.

SAFE-Klubben i Valaris har gått fra 115 medlemmer i januar, til å nærmest bli lagt ned. Alle blir nedbemannet og klubben står i fare for å avvikles. På grunn av korte og sporadiske kontrakter, har selskapet bestemt å sende alle sine rigger til Dundee i UK. Hareide syns det er veldig synd, spesielt siden operatørselskapene tjener enorme summer for tiden.

– Vi er akkurat ferdig med en runde nedbemanning i august, da måtte 150 gå, nå begynner det ny runde i november. Det er synd at all kompetansen forsvinner ut av bransjen. Det blir et problem i andre enden når arbeid tar seg opp igjen.

 Trist at en aktør som Valaris faller utenfor markedet i Norge

Siden oljekrisen i 2015, har riggmarkedet hatt det veldig tøft, i den tiden utviklet det seg en ukultur for kortvarige kontrakter på grunn av store økonomiske utfordringer når prisen var på under 30 dollar fatet.

– Operatørene gir dårlige og korte kontrakter, riggselskapene tjener ikke penger, derfor kan ikke driften opprettholdes. Den ene operatøren ga oss oppdrag i 60 dager, dette er ikke godt nok, sier Hareide.

Denne kulturen må endres, mener Kai Morten Anda, nestleder i SAFE

Kai Morten Anda, nestleder i SAFE Foto: Rebecca Bjerga
Kai Morten Anda, nestleder i SAFE Foto: Rebecca Bjerga

– Dette er fryktelig trist for medlemmene som nå mister jobbene sine rett før jul. SAFE mener at operatørene må tildele kontrakter med god varighet som gir stabilitet og trygghet. Risikoen her er at en så stor aktør som Valaris dropper Norge også i fremtiden, sier Anda.

 Operatørene må gi kontrakter mens de ennå har kompetansen tilgjengelig 

– Operatørene må bevisstgjøres på hva konsekvensene blir når de mister den kompetansen som trengs på dette området. Og det er ikke bare Valaris som sliter, det er flere selskaper som må nedbemanne på grunn av mangel på utlyste kontrakter, sier Anda.

Valaris STAVANGER Foto: Valaris
Valaris STAVANGER Foto: Valaris

Ryddig nedbemanningsprosess

SAFE-Klubben har vært i tett dialog med bedriften, det har vært en ryddig nedbemanningsprosess, med gode tilbakemeldinger fra medlemmene.

– Jeg syns det er synd å se alle kollegaer som går ut i en usikker fremtid, det er trist. Vi hørte at arbeidet skal ta seg opp i 2023, nå blir det sagt at det kanskje skjer i 2024. Riggansatte går på sparebluss hele tiden, uten en reell utsikt om en fast jobb, sier Hareide.

– Vi ønsker jo at Valaris skal få jobb for riggene, slik at medlemmene kan komme tilbake i jobb. Her må både operatørene og regjeringen ta ansvar, sier Anda.