Et SAFE-medlem i Beerenberg har inngått et rettsforlik som gir ham rett til redusert arbeidstid av sosiale grunner. Bedriften avslo først søknaden, men da SAFE tok ut stevning ble det bevegelse. – En viktig seier, sier klubbleder Johan Petter Andresen SAFE-medlemmet søkte om å få gå en 2-4-2-4-rotasjon på grunnlag av ekstraordinære behov knyttet til […]
Et SAFE-medlem i Beerenberg har inngått et rettsforlik som gir ham rett til redusert arbeidstid av sosiale grunner. Bedriften avslo først søknaden, men da SAFE tok ut stevning ble det bevegelse. – En viktig seier, sier klubbleder Johan Petter Andresen
SAFE-medlemmet søkte om å få gå en 2-4-2-4-rotasjon på grunnlag av ekstraordinære behov knyttet til omsorg for barn. Søknaden, som innebar en stillingsprosent på 92,55 prosent, ble i utgangspunktet avslått av bedriften, og SAFE i Beerenberg klagde avslaget inn for Tvisteløsningsnemnda.
– Der tapte vi, men begge representantene for arbeidstakersiden i nemnda var enige med oss. Fordi nemnda var splittet, og ikke minst fordi avslaget ville innebære at de fleste arbeidere som jobber på innarbeidingsordninger ville bli utelukket fra retten til redusert arbeidstid når særlige sosiale hensyn tilsier det, måtte vi gå videre, sier klubbleder Johan Petter Andresen.
Saken ble tatt opp i SAFEs forbundsstyre, som vedtok at det skulle tas ut stevning mot Beerenberg. Partene ble imidlertid enige om å forsøke en løsning gjennom et rettsforlik, før saken eventuelt ville gå til rettssak og domsavgjørelse.
I forliksforhandlingene, der SAFE-advokat Ellen Fjermestad-Svendsen representerte SAFE-medlemmet, kom partene til enighet.
Forliket gjelder i utgangspunktet for ett år, men partene er enige om at arbeidstaker kan søke om forlengelse, og må da framlegge dokumentasjon som understøtter at sosiale behov fortsatt foreligger.
– Dette var en viktig sak, og vi er selvsagt fornøyd med utfallet, sier Johan Petter Andresen.
Han oppfordrer folk til å bruke de rettighetene som Arbeidsmiljøloven gir arbeidstakere i slike situasjoner.
– I dette tilfellet gjelder det retten til redusert arbeidstid på bakgrunn av sosiale behov som omsorg for barn. Men loven åpner også for dette dersom man er over 62 år eller har helsemessige forhold som tilsier redusert arbeidstid. Dersom det foreligger slike forhold, og redusert arbeidstid ikke medfører vesentlig ulempe for arbeidsgiver, gir loven arbeidstakere slike rettigheter, understreker Andresen.