Norge har en liten, åpen økonomi. Internasjonale forhold har alltid påvirket oss i stor grad, men det er lenge siden den geopolitiske situasjonen har vært så uforutsigbar som nå.
Som et fagforbund som organiserer ansatte hovedsakelig i energisektoren, er det viktig å koble oss på det som skjer også på den internasjonale arenaen, siden vi er en del av en internasjonal næring.
Som en del av SAFEs engasjement i YS` internasjonale utvalg, er det naturlig at vi deltar på Vidsyn 2025.
En ustabil nabo i nord
Energisikkerhet er vesentlig for alle land og regioner. Etter Russlands invasjon i Ukraina har Norges rolle som stabil og forutsigbar energiprodusent blitt enda viktigere. Spesielt for Europa, men dermed også globalt. Dette ble understreket av mange av paneldeltakerne.
– For SAFE var det viktig å fremheve den viktige rollen medlemmene våre spiller i den store sammenhengen. Forsvarlig vedlikehold og bemanning av anleggene i energisektoren har plutselig blitt storpolitikk, sier forbundssekretær Idar Martin Herland.
Norge er sårbar
Næringen står overfor nye trusler, og konsekvensene av hendelser har økt. Med over 8 800 meter subsea olje og gassrør, plattformer, landanlegg og omfattende infrastruktur for kraft og signal overføring, er det ikke lenger bare mangelfullt vedlikehold, bemanningsreduksjoner og kreative innsparingssparetiltak som truer produksjonen.
– Vi er sårbare. Våre medlemmer spiller en avgjørende rolle for å styrke robustheten. Dette er det viktig å minne våre beslutningstakere om. Samtidig påvirker mye annet oss. En viktig faktor er teknologiutviklingen. Dette gir oss nye muligheter, men introduserer samtidig nye risikofaktorer, sier han.
Er vi mer bekymret for oljeledningene enn for menneskene som arbeider på plattformene?
Forbundssekretær i SAFE, Mats Thune, påpeker at fokuset ikke bare bør ligge kun på den materielle utviklingen eller sikkerheten til næringen, men også på arbeiderne som sitter der ute isolert på installasjonene.
– Hvorfor prioriteres ikke arbeiderne mer? Hvorfor er det så stor vekt på det materielle fremfor menneskene som holder industrien i gang?
Kunstig intelligens var naturlig nok også et sentralt tema på konferansen.
– Våre medlemmer spiller en avgjørende rolle i å sikre at næringen har kontroll på risikoene som følger med denne teknologien. Havindustritilsynets valg av kunstig intelligens som hovedtema for 2025 understreker også hvordan dette feltet utgjør en viktig risikofaktor som krever oppmerksomhet og ansvarlighet, sier Herland.
– SAFE forbund har alltid vært en forkjemper for å ta i bruk ny teknologi. Ett eksempel er automatisering av boredekk. Det var viktig for å redusere risiko, skader og hendelser. Men vi må alltid sørge for at vi har kontroll på utviklingen. Teknologisk utvikling kan aldri gå på bekostning av sikkerheten til medlemmene våre, sier Herland.
Trepartssamarbeid og sykelønn på agendaen
NHO-direktør Ole Erik Almlid var også blant deltakerne på konferansen. Han var opptatt av viktigheten av trepartssamarbeidet, som i år fyller 90 år.
– Jeg heiser fanen for partssamarbeidet. Det er viktig at vi samarbeider om å finne løsninger. Det er ikke vanskelig å stå sammen når vi er enige. Det er når vi er uenige vi skal stå sammen og løse utfordringer, sa han.