YS’ likestillingspris for 2022 til Lise Klaveness

YS’ likestillingspris for 2022 til Lise Klaveness

Lise Klaveness Foto: Thomas Brun fra NTB

Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, har i alle år vært en svært tydelig og kompetent stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, skeives rettigheter, menneskerettigheter og demokrati. – Gratulerer med vel fortjent pris, du er en verdig vinner, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst. 

Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund, har i alle år vært en svært tydelig og kompetent stemme i arbeidet for likestilling, mangfold, skeives rettigheter, menneskerettigheter og demokrati. – Gratulerer med vel fortjent pris, du er en verdig vinner, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst. 

YS har delt ut likestillingsprisen siden 1988. Formålet med prisen er å stimulere til økt innsats i arbeidet for å fremme likestilling og like muligheter for alle. Med likestilling mener vi alle tiltak som virker til å rette opp skjevheter når det gjelder muligheter til samfunnsdeltakelse, utdanning, arbeid og faglig utvikling.

NRKs første kvinnelige ekspertkommentator i fotball

I år deles likestillingsprisen til Lise Klaveness, hun var den første kvinnen som jobbet som ekspertkommentator i fotball for NRK. Her kommenterte hun blant annet fotball-VM for menn i 2018. Samme år tok hun over som direktør for elitefotball i Norges Fotballforbund. Tidligere i år ble hun valgt som forbundets første kvinnelige president. Klaveness har dermed vært et viktig forbilde over tid, og i flere forskjellige posisjoner.

Under FIFA-kongressen formidlet Lise Klaveness tre krav: Det skal ikke være rom for arbeidsgivere som ikke sikrer frihet og trygge arbeidsvilkår for arbeidstakerne. Det skal ikke være rom for fotballedere som ikke kan være vertskap for kvinnenes mesterskap. Og det skal ikke være rom for arrangører som ikke kan garantere for tryggheten til skeive fotballfans.

– YS’ likestillingspris en ære ikke bare for meg, men også norsk fotball

– YS’ likestillingspris er en stor anerkjennelse og ære. Ikke bare for meg, men for norsk fotball. Jeg opplever at norsk fotball har tatt viktige og nødvendige steg mot å gi jenter og kvinner like muligheter til å følge sine drømmer i fotballen, enten det er som spillere eller i andre roller. Og enda viktigere; jeg opplever at hele organisasjonen, altså klubbene rundt om i vårt langstrakte land, deler en felles ambisjon om at vi skal bli enda bedre på alle måleparametre. Det er ikke slik at Norges Fotballforbund kan styre markedskreftene, men vi kan ta aktive grep for å styrke innsatsen for å rekruttere flere kvinnelige spillere, trenere, ledere og dommere, sier Lise Klaveness.

– Flere piler peker i riktig retning, men vi er langt fra i mål

– Det er gledelig å se at den kommersielle verdien, både for landslagsfotballen og toppfotballen på kvinnesiden, har økt og at flere og flere tradisjonelle herreklubber nå satser for fullt på kvinnesiden. Flere piler peker i riktig retning, men vi er langt fra i mål. Sammen med våre nordiske venner har vi søkt om å få arrangere EM for kvinner i 2025. Får vi tildelt mesterskapet, blir det en stor vitamininnsprøytning for hele organisasjon i arbeidet med å styrke pyramiden på kvinnesiden, fra de aller yngste og opp til flaggskipet vårt, mener presidenten i Norges Fotballforbund.

Lise Klaveness er et formidabelt forbilde

 decoding=
Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

– Lise Klaveness er et formidabelt forbilde, som ikke bare viser vei i et tungt mannsdominert system, men i tillegg bruker sin posisjon til å markere standpunkt, og gi tydelig beskjed. Hun viser et mot som vi andre berømmer og ser opp til. Lise Klaveness fortjener stående applaus. Gratulerer med vel fortjent pris, du er en verdig vinner, sier forbundsleder Hilde-Marit Rysst.

Les om tidligere prisvinnere. 

Juryen består av

  • Hans-Erik Skjæggerud
  • Else Marie Brodshaug
  • Julie N. Nynes
  • Lill J. Fischer
  • Merethe Berggaard
  • Rønnaug M. Retterås
  • Tina Gjøen
  • Hege Herø

Her kan du lese fakta om likestillingsprisen.