YS/NHO-oppgjøret gir medlemmene reallønnsøkning

YS/NHO-oppgjøret gir medlemmene reallønnsøkning

I lønnsoppgjøret mellom YS og NHO ble partene torsdag kveld enige om to kroner i generelt tillegg. Videre ble det gitt en krone i lavlønnstillegg på alle overenskomster med gjennomsnittlig lønnsnivå under 90 prosent av industriarbeiderlønn. – Dette er vel et sentralt oppgjør som ligger i det området man kunne forvente. Det gir oss reallønnsøkningen […]

I lønnsoppgjøret mellom YS og NHO ble partene torsdag kveld enige om to kroner i generelt tillegg. Videre ble det gitt en krone i lavlønnstillegg på alle overenskomster med gjennomsnittlig lønnsnivå under 90 prosent av industriarbeiderlønn.

– Dette er vel et sentralt oppgjør som ligger i det området man kunne forvente. Det gir oss reallønnsøkningen SAFEs tariffkonfeanse krevde, sier SAFE-leder Terje Nustad i en kommentar til oppgjøret. width=

 – Dette er et forsvarlig økonomisk opplegg. Resultatet gir medlemmene mer i lommeboka. Samtidig er oppgjøret innenfor bedriftenes tåleevne og setter ikke arbeidsplasser i fare, mener YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Det generelle tillegget øker årslønnen med ca. 4000 kroner. For den fjerdedelen som også får lav-og likelønnstillegg, vil årslønnen øke med ytterligere ca. 2000 kroner. Dette vil gi mange kvinner, men også menn i for eksempel rutebilsektoren, ca. 6000 kroner tilsammen i årslønnstillegg.

– Resultatet gir YS-medlemmene økt kjøpekraft. Samtidig sikrer det en lavlønns- og likelønnsprofil, som har vært et av YS’ viktigste krav i oppgjøret. Resultatet innebærer at YS’ medlemmer får sin rettmessige andel av verdiskapningen. Oppgjøret er innenfor forsvarlige økonomiske rammer, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

YS er fornøyd med at satsene i Sluttvederlagsordningen økes. Dermed sikres også YS-medlemmer som er omfattet av ordningen, og som uforskyldt mister arbeidet, en bedre økonomisk kompensasjon.

Et fornyet aktivitetsprogram mellom YS og NHO vil ytterligere forsterke det likestillingsarbeidet YS har lagt stor vekt på.

YS forutsetter at de etterfølgende oppgjørene i privat og offentlig sektor vil følge malen som NHO-oppgjøret nå har fastsatt.

Oppgjøret i privat sektor omfatter ca 20 000 YS-medlemmer i følgende forbund:
Yrkestrafikkforbundet, Parat, SAFE, Det norske maskinistforbund, Negotia, og Delta.
Ca. 50 forskjellige tariffavtaler inngår i forhandlingene.