BBC vil ha SAFE med i klimadebatten

Zoom-samtale med BBC
Zoom-samtale med BBC

Seks unge portugisere har stevnet 33 land for Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, og Norge er blant landene de mener har skyld i skogbrannene som rammer Portugal, det melder NRK. BBC (British Broadcasting Corporation) ringte vår forbundsleder Hilde-Marit Rysst og Idar Martin Herland, tillitsvalgt i Equinor, for å delta i stor artikkel i BBC long reads.

Natur og ungdom saksøker Norge, BBC følger ungdommen, men balanserer infoen ved å kontakte SAFE. Interessen for SAFE kom når BBC-forskeren kom over kampanjen «stolt oljearbeider» som Idar Martin Herland startet på Facebook mot olje-skam. Han gjorde det for å få yrkesstoltheten tilbake blant sine kollegaer. Den lille handlingen spredde seg fort blant oljearbeiderne, og mange byttet profilbildene sine på Facebook med «stolt oljearbeider».

Stolt oljearbeider, Idar Martin Herland

«Jag haller pa med en artikel om Natur og Ungdom i Norge och oljerattegangarna mot norska staten. Vi har pratat med tva ungdomar som ar med och stammer staten,» skriver den svenkse reporteren og forskeren, Matilda Welin i BBC, i en mail til Rysst. Hverken Rysst eller Herland nølte med å være med, tvert imot, begge syns det er viktig å representere Norge i denne viktige saken.

Verden vil være avhengig av fossile kilder i mange år enda

 

– Som oljearbeider i Norge er vi stolte av å levere den mest klimavennlige fossile energien. Faktum er at det ikke fins nok fornybar energi å levere til verden, og frem til den er funnet opp, er vi fortsatt avhengig av vår produksjon, sier Rysst. Alle er opptatt av å bevare en sunn klode, og ingen ønsker å senke sin levestandard. Tvert imot ønsker de aller fleste at alle skal få oppleve en sunn levestandard, sier hun.

Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga
Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga

– Dette krever enda mer energi, hverken Norge eller verden vil tjene på at vår produksjon blir erstattet av kullverk. Vi må sørge for at vår produksjon hele tiden blir forbedret og mer klimavennlig, samtidig som vi forsker frem bærekraftig fornybar energi. Dette må gå hånd i hånd, det er ikke motsetninger.

– Spennende! BBC skal lage en sak om klimasøksmålet, der Natur og Ungdom har saksøkt staten fordi man gir oljeselskapene nye oljelisenser. Da er det jo kjekt at de finner det helt naturlig å kontakte viktige aktører i bransjen, nemlig oljeselskapene og forbundet SAFE. De hadde også fått med seg kampanjen vår Stolt Oljearbeider, sier Idar Martin Herland, tillitsvalgt i SAFE sokkel i Equinor.

– For oss er det viktig å få frem budskapet om at verden vil være avhengig av fossile kilder i mange år enda. Tusen takk til alle dere stolte oljearbeidere som var med å frontet den. Det viser viktigheten av at vi oljearbeidere mobiliserer og står sammen. Da kan vi nå frem, sier Herland.

Idar Martin Herland Foto: privat

Saken publiseres rundt 4. november på BBC long reads,  når rettsaken pågår. Du kan følge med på BBC long reads her.

Skriv ut siden