Oljebransjen er i opprør

Oljebransjen er i opprør

Skjermbilde av pressekonferansen på VG TV

Forbundsleder Hilde-Marit Rysst, sammen med hele olje-, gass- og energibransjen, er i sjokk etter at regjeringen offentliggjorde tirsdag på en pressekonferanse at de ikke vil utlyse nye letelisenser i denne stortingsperioden. Rysst mener at dette forslaget er det samme som å sage av den grenen vi sitter på. Andre i bransjen kaller dette for et dårlig politisk håndverk.

– Vi kommer ikke til å utlyse 26. konsesjonsrunde i denne stortingsperioden. Det var SV veldig opptatt av, og det har de fått gjennomslag for, sa statsminister Jonas Gahr Støre på pressekonferansen om statsbudsjettet.

Rysst mener at å ikke utlyse nye letelisenser blir totalt feil.

– Vi skal levere gass og energi til et kritisk Europa som roper etter energi, og vi løser dette med å si at vi skal ikke lete mer. Støre sier ‘Vi skal utvikle, ikke avvikle’, da blir det totalt feil å ikke utlyse nye letelisenser. Produksjonsraten på sokkelen går drastisk nedover og næringen trenger nye områder, sier forbundslederen.

Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga||||||
Hilde-Marit Rysst Foto: Rebecca Bjerga
For å finne, må det først letes

Norge har inngått avtaler med Europa, vi sier vi skal være en solid og stabil leverandør av energi. Vi skal ha energi til vårt eget land, da trenges det mer energi, ikke mindre.

– Det er hårreisende og uansvarlig av AP og SP å innfri dette kravet fra SV, sier Rysst.

Konsesjonsrunder

 Det finnes to typer konsesjonsrunder på norsk sokkel, nummererte runder og tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO). De nummererte, ordinære konsesjonsrundene lyses vanligvis ut annenhvert år og omfatter umodne områder. Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO) lyses ut årlig og omfatter de modne delene av sokkelen.

Rysst sier at det i første rekke vil være arbeidsplasser i næringen, de som jobber med leting som igjen vil oppleve tap av arbeidsoppgaver. I tillegg til våre medlemmer, vil dette gå utover alle støttenæringene med sine utallige arbeidsplasser.

– Dette vil resultere med tap av store inntekter til staten, som skal sikre vårt velferdssamfunn. Vi snakker om å hjelpe de verst stilte, det snakkes om ‘fattigdomspakker’, hvor skal vi ta pengene fra, om ikke statskassa får påfyll? Dette forslaget er som å sage av den grenen vi sitter på, sier Rysst.

Dårlig politisk håndverk og en stor skuffelse for vår næring  
Bjørn Asle Teige Foto: Rebecca Bjerga
Bjørn Asle Teige Foto: Rebecca Bjerga

Bjørn Asle Teige, konserntillitsvalgt for YS i Equinor, hovedtillitsvalgt og forbundsstyremedlem i SAFE, mener at dette er dårlig politisk håndverk og en stor skuffelse for vår næring.  

– Jeg så ikke dette komme, det var en stor negativ overraskelse. For olje- og gasselskapene er det å lete en viktig del, den er den langsiktige delen. Hvis det blir en stopp nå i fem år, så blir dette et vakuum i muligheter på nye områder. 

 – Er det slik at regjeringen ønsker seg en lavere aktivitet og redusert produksjon fremover? Dette er dårlig politisk håndverk, som forårsaker stor usikkerhet rundt rammebetingelsene for å drive dette. En stor skuffelse, sier han.  

Teige sier at dette vil gå først og fremst over de som jobber med seismikk, rigger og leteboring, skip og basevirksomhet. Innenfor disse områdene er flere tusen arbeidere som går i en usikker fremtid i møte.  

– Det blir en liten oppgang nå, men det ser ut som at det blir en kraftig nedgang om få år. Flere borerigger har nå forlatt norsk sokkel, så det er tegn i tiden, kanskje, sier Teige.   

Endring av rammevilkår ikke kan skje “over natten”

Teige mener at endring av rammevilkår ikke kan skje “over natten”, uten at næringen er involvert. Det er svært kostbare beslutninger denne næringen tar. En utbygging går over lang tid og kan koste 50 til 100 milliarder kroner, fra tidlig fase til ferdig produkt. 

– Man kan ikke gjennom innspurten i en budsjettforhandling på Stortinget plutselig endre viktige forutsetninger. Det blir håpløst å forholde seg til. En semirigg koster opptil sju milliarder kroner. Dersom man skal investere for en utvikling for norsk sokkel så må rammevilkår stå seg over tid, avslutter han.