Equinor tar grep: Det blir mer norsk mat på norsk sokkel

Equinor tar grep: Det blir mer norsk mat på norsk sokkel

||

Equinor justerer menyen offshore etter lange kamper om norsk mat på sokkelen. SAFEs hovedtillitsvalgte Trond Cato Fylling og Roger Fimland Maurstad sin innsats har satt i gang ringvirkninger fra nord til sør.

Equinor justerer menyen offshore etter lange kamper om norsk mat på sokkelen. SAFEs hovedtillitsvalgte Trond Cato Fylling og Roger Fimland Maurstad sin innsats har satt i gang ringvirkninger fra nord til sør.

Å importere mat fra hele verden når det er nok av mat i Norge, virket veldig rart for de to engasjerte kokkene, som følte på et ansvar overfor sokkelarbeiderne til å servere gode og trygge måltider. Det var kun en ting å gjøre: sette SAFE på saken, både internt i klubben og sentralt. I 2019 ble det lagt frem et vedtaksforslag først på årsmøtet til SAFE Sokkel Equinor, deretter på landsmøtet i SAFE. Tre år senere kan de to drivkreftene bak den mangeårige kampen om bruk av mer kortreist mat på norsk sokkel feire en seier.

– Det er en stor seier, ikke bare for SAFE-klubben, men for Equinor forpleining og for brukerne våre ut i havet, sier Fylling. Vi blir jo litt stolte når Equinor forpleining viser vei og har et langsiktig mål og strategi på hvor vi vil i fremtiden, i henhold til kosthold og ernæring.

– Dette er veldig gledelig, sier Maurstad. På de tre årene som har gått, fra vi vedtok dette som en resolusjon på landsmøtet og til det resultatet vi har kommet til i dag, er det helt fantastisk.

Equinor endrer strategi – mer støtte til det norske landruket

 decoding=
Kjersti H. Torgersen, direktør for Equinor forpleining Foto: Rebecca Bjerga

Equinor jobber hardt for å redusere CO2 avtrykket, og et område de velger å satse på er innkjøp og bruk av flere råvarer fra Norge, samt erstatte noe rødt kjøtt med plantebasert og hvitt kjøtt som fisk, kylling, svin og vilt.

– Det folk vil se ut i havet nå er en meny som reflekterer Equinor sin bærekraftstrategi, sier Kjersti H. Torgersen, direktør for Equinor forpleining. Vi skal ha matretter som får en annen CO2 avtrykk og flere ingredienser som kommer fra hele Norges land.

Fortsatt importert mat på menyen 

Den nye strategien til Equinor ble presentert forrige uke på SAFE i Equinor sitt styremøte. Den bærekraftige strategien er med å bidra til mer støtte til det norske landbruket, fra nord til sør, samt mer vekt på CO2 reduksjon og lokale ringvirkninger.

– Vi er et stort selskap, vi har en stor meny, og ikke alt på menyen er norsk, sier Torgersen. Noe er importert og det vil det fortsette å være. Strategien vår er å se hvordan vi etter hvert nå kan bidra i den retningen, med å gjøre små grep hvert år som forhåpentligvis blir veldig bra for de som spiser ute på sokkelen.

Denne seieren kan skape en dominoeffekt om flere operatører og leverandører også ser på viktigheten av å ha på plass en slik bærekraftig strategi.

– Vi skal vise vei og ta i bruk nye råvarer fra det norske markedet, men jeg har et håp om at andre følger etter oss, sier Fylling.

Formidabelt engasjement – den enkelte tillitsvalgte kan utgjøre en forskjell

SAFE sentralt er veldig glad for at Equinor nå setter fokus på norske råvarer og med det bidrar til bedre og tryggere mat for ansatte på installasjonene. Forbundsleder Hilde-Marit Rysst mener dette er vinn-vinn for de som spiser på sokkelen, for landbruket og miljøet.

– Det engasjementet Trond Cato Fylling og Roger Maurstad har er formidabelt, samtidig som det viser at den enkelte tillitsvalgte kan utgjøre en forskjell, sier Rysst. Det er opp til oss, det er mulig å få til endringer. SAFE gir stor honnør til disse to og til alle andre som har støttet opp om dette målet og arbeidet.